8 Съвета при работа със силно ангажирани родители

категория: Детегледачки
качено на:: 11.09.2020
8 Съвета при работа със силно ангажирани родители

Едно от най-трудните предизвикателства, пред които се изправят бавачките, е работата със силно ангажирани родители. Това са онзи тип родители, които имат навика да проверяват непрекъснато дали всичко е наред, да Ви наблюдава как се грижите за детето му и да се намесва във Вашата работа.

Тяхното желание да бъдат активна страна във Вашата работа може да бъде напрягащо или дори затрудняващо. И двете страни могат да останат разочаровани, а детегледачката дори да обмисли да напусне конкретното семейство. В настоящата статия ще се опитаме да Ви покажем, че не е нужно да се стига до крайности. Ще предложим съвети за справяне с високоангажирани родители и как може да се работи приятно с тях.

Разберете защо родителите проявяват толкова силна ангажираност

Притеснението за децата се появява по естествен начин с родителството. Родителите се тревожат почти за всичко, което се отнася до малчуганите – за развитието им като бебета, за това дали се хранят достатъчно, дали се справят в училище, дали се сприятеляват лесно и др. Част от родителите се справят по-трудно с притесненията си. Други си мислят, че ако наемат детегледачка ще бъдат по-спокойни и склонни да контролират емоциите си.

Понякога обаче страховете на родителите са толкова силни, че могат да възпрепятстват работата на детегледачката. Справянето с подобни страхове може да бъде предизвикателство, но не бива да се забравя, че понякога родителите не осъзнават какво правят. Твърде контролиращите родители искат най-доброто за детето им. Твърде вероятно имат нужда от време, за да се доверят, че друг човек би искал същото за тяхното дете.

Приемете страховете им

Един от най-добрите начини да се справите със силно ангажиран родител е да опитате да се поставите на негово място. Старайте се да им напомняте, че ще се грижите за детето им по възможно най-добрия начин и че осъзнавате какво голямо доверие са Ви гласували. Това би ги накарало да се почувстват по-спокойни и да си изградят усещане за комфорт, което да свържат с Вашето присъствие и грижа.

Приемете факта, че за един родител може да бъде изключително страшно чувството да оставят някой друг да се грижи за детето им. Напомняйте им, че както те, така и Вие имате най-голям интерес детето да се чувства добре. Може да им го кажете още на интервюто за работа, а след първите няколко седмици да им го припомните отново. Ако им кажете, че обичате да прекарвате време с детето им и че то е прекрасно възпитано, ще разтопите сърцето на всеки родител. Майката и таткото са свършили брилянтна работа за отглеждането на детето, сега и Вие искате да дадете най-доброто от себе си.

Комуникацията е най-важна

Честата комуникация с родителя е жизненоважна, тъй като му създавате чувство за спокойствие и приобщеност към живота на детето. Не бива да забравяте, че се грижите за неговото най-мило и ценно същество в този живот. Родителите живеят за своите деца и е добре да им показвате, че знаете това.

Когато стартирате работата си в ново семейство, най-добрият подход е да се държите максимално приветливо и с доброта. По този начин притесненията на родителите ще намалеят и ще изградят по-лесно контакт с Вас. Изслушвайте с внимание и уважение всичко, което Ви споделят, питайте ги за техните предпочитания по различни въпроси, старайте се да работите по изчистване на техните страхове. Бъдете максимално открити и ги помолете да Ви отвръщат със същото, да не спестяват притесненията си.  Споделяйте им за предишния Ви опит в различни ситуации – това ще допринесе за по-големия комфорт на родителите.

Дръжте ги в течение за всичко

Помислете по какъв начин бихте могли да държите в течение родителите за ежедневието на детето, по начин, който хем няма да им досаждате, хем ще се чувстват спокойни. Изпращайте им съобщения, снимки и др. В края на деня, когато се засичате с родителите, провеждайте кратки срещи, на които да разкажете в резюме какво е правил малчуганът. Информацията ще ги накара да се почувстват ангажирани с живота на техните деца, а също и че Вие играете активна роля в поддържането на тази връзка.

Адаптирайте се към техните изисквания

Ако сте натрупали малко повече опит като детегледачка, вероятно вече имате изграден стил на грижа за детето. Може би обичате да спазвате свои собствени правила. Въпреки това е добре да съгласувате тези правила с родителите или да попитате какви са техните правила, с които да се съобразите при отглеждането на детето. При силно ангажирани родители може да Ви бъде малко по-трудно, тъй като те имат строги очаквания, които може да искат да спазвате. Също така, те може да притежават свой стил на отглеждане на детето. Ето защо е добре да изговорите всички тези детайли с тях и да достигнете до консенсус как да бъде отглеждан малкият.

Не забравяйте също, че родителите се учат през цялото време в своя жизнен път като родители. С времето вероятно ще започнат да учат полезни неща и от Вашата работа с децата. Докато се стигне до там обаче е добре да възприемете част от техните правила. Това би подействало положително за успокояването на напрежението и да намали чувството им за упражняване на контрол.

Дискутирайте кой „притежава деня“

В настоящата ситуация на пандемия все повече  и повече родители работят от вкъщи. Това си има както положителните, така и отрицателните страни. Родителят прекарва време покрай детето вместо да работи в офис. Това обаче може да затрудни работата на детегледачката. В случая майката или бащата искат да се чувстват като част от деня на децата.

В такава ситуация обаче детето се обърква към кого да се обръща и може да започне да се „пазари“ за позволения. Може да попита бавачката може ли да яде шоколад – тя да му каже „не“, а след това да отиде при майка си и тя да даде разрешение. Това може да обърка както детето, така и бавачката, която се грижи за него. В такива ситуации е добре да се говори директно с родителя, да се постави въпросът и да се дискутира до неговото разрешаване.

Важно е да уточните кой ще командва парада или ще притежава деня – т.е. кой ще казва на детето кое е позволено и кое не. Без значение дали това е родителят или сте Вие, важното е да сте на една и съща позиция по въпросите, които задава детето. Така, когато детето изтича при майка си за позволение за нещо, което бавачката е отказала, тя ще отвърне, че трябва да пита бавачката.

Разберете какво родителите наистина искат

Колко пъти Ви се е случвало да кандидатствате за позиция, за да установите, че родителите искат повече или по-малко грижи за детето от очакваното? Въпреки че може да отнеме известно време, се опитайте да уловите нюансите в исканията на родителите. Задавайте повече въпроси, ако е нужно, за да сте сигурни, че разбирате ролята, която трябва да поемете в семейството.

Задайте въпроси, свързани с различни дейности – например, дали трябва да се грижите за храненето на детето, да планирате обяда и др. Дали имат изисквания към възпитаването на дисциплина у детето. Когато сте заедно с родителя вкъщи как ще си разпределяте задачите и др.

Интервюто е най-добрият момент да уточните тези въпроси, за да получите ясна представа за вашите задължения.

Усетете кога е време да се откажете

Понякога правите всичко възможно, за да изградите здравословни взаимоотношения, но не се получава. Преди да решите да търсите нова работа, обмислете действията си и признайте честно пред себе си дали сте опитали всичко по силите си. Ако чувствате, че това е така, има много начини да се разделите, като запазите уважение един към друг. Започнете да си търсите ново семейство, като уведомите настоящото, че се разделяте с тях, за да са подготвени. Следващата позиция може да е точно такава, която пасва по-добре на Вашия професионален стил и цели.

прочети още:
7 доказани начина да накарате детето да заспи без да роптае

Когато са малки, децата разполагат с много енергия и им е трудно да заспиват вечер. Това създава определени трудности, с които майката и... Виж повече

Как да интервюирате бавачка: Списък с контролни въпроси

След като разгледате предложенията в платформата Housecare.bg за бавачки, набелязали ли сте си няколко потенциалн... Виж повече

Регистрирай се сега като

Клиент или Професионалист