Домашна помощница или фирма за почистване: кое е най-доброто за Вас?

категория: Домашна помощница
качено на:: 11.09.2020
Домашна помощница или фирма за почистване: кое е най-доброто за Вас?

При наемането на външни лица за почистване е добре да помислите дали искате да си намерите човек, който да Ви помага или да потърсите услугите на фирма по почистване. Изборът е субективен и няма конкретен отговор, но съществуват фактори, на базата на които хората обикновено взимат решение за себе си. И най-вече, следва да съобразите избора спрямо нуждите на вашето домакинство.

Решението е лично, тъй като на практика каните чужд човек в дома си, който да се справи с натрупаната мръсотия и да подреди личните Ви вещи. Допускате непознат в личното си пространство, но и му позволявате да го подрежда.

Както фирмата за почистване, така и независимият домашен помощник имат своите предимства и могат да бъдат добър избор. Той зависи от вашата лична ситуация, предпочитания и очаквания към свършената работа. Ето и кои са факторите, които оказват влияние при този избор:

Брой хора, които почистват дома Ви

Най-ясното разграничение между домашния помощник и фирмата по почистване, е в броя на хората, които взимат участие в процеса. Ако заложите на домашна помощница, при Вас ще идва един човек, докато в случая с фирма обикновено идват от двама до четирима човека в зависимост от големината на Вашето жилище.

Броят на хората по почистване обикновено оказва влияние върху времето, за което задачата бива изпълнена. Домашната помощница се справя с всичко сама и й отнема повече време, докато екипът по почистване си разпределя задачите и времето за работа намалява.

Системност на почистването

Домашната помощница обикновено е идеален вариант, когато си търсите човек за почистване в дългосрочен план. С него може да общувате директно, докато в случая с фирмите обикновено има посредник или централизиране на информацията. Също така, с един човек по-бързо се свиква, гласува се доверие, комуникира се свободно.

От друга страна, фирмите по почистване могат да сменят работниците, които идват при вас да почистват. Те се стараят максимално да се съобразят с Вашия график, а спрямо него може невинаги един и същи човек е наличен.

Цена

При избора между фирма и домашна помощница, цената е определящ фактор. Както при всякакъв друг вид услуги, що се отнася до фактора цена, почистването не прави изключение. При фирмите обикновено цената е фиксирана, като може да преговаряте за леко смъкване при абонаментен план. При домашната помощница имате по-голяма свобода на преговорите.

С индивидуален човек по почистването може дори да не Ви се налага да преговаряте. Обикновено те взимат по-малко в сравнение с фирмите по почистване. Фирмите взимат повече пари, тъй като имат и повече бизнес разходи.

Проучете вариантите за Вашия град

Преди да решите дали да се насочите към фирма или индивидуален помощник по почистването, може да проучите обстойно пазара. С помощта на платформата Housecare.bg ще получите достъп до списък с наличните свободни помощници за Вашия район.

След като набележите потенциалните кандидати на базата на CV-то, което са оставили в профила си в Housecare.bg, платформата може да Ви свърже и да коментирате с човека подробности, както и да прецените дали е най-подходящият вариант за Вас.

Гъвкавост на услугите

Когато наемате фирма, може да Ви бъде предоставен списък с услугите, които влизат в пакета по почистване. Компаниите обикновено се придържат към този списък и може да момента да Ви откажат допълнителна работа. При домашната помощница не е такъв проблем да помолите за еднократно почистване на хладилника отвътре, например. Т.е. да се почисти нещо, което по-рядко има нужда от грижа. И в двата случая обаче може да се наложи да доплатите допълнително над уговорената цена. Ето защо е добре да уточните този въпрос предварително.

Удобство и комуникация

Попитайте човека или фирмата преди започване на работа какви са предпочитаните канали за комуникация. Хората използват различни канали – някои общуват директно по телефона, други правят уговорки в Месинджър или Вайбър. В случая с фирмата по почистване, уговорката може да преминава през централизирано обслужване.

Платформата Housecare.bg Ви предлага удобен начин за комуникация. Ако първият човек, на когото сте попаднали не е най-добрият за Вас, винаги може да насрочите среща с друг. А ако сте си го харесали вече, с помощта на календара имате възможност да буквате услугата по почистване по график бързо и лесно. Също толкова лесно при промяна на плановете може да изместите час или ден, като календарът ще Ви покаже времето, в което човекът по почистване е свободен и може да бъде на линия у  Вас. С няколко клика на мишката резервирате вашето почистване, като ще получите потвърждение, когато човекът го е видял и одобрил.

Направете избора

Изборът между фирма и индивидуален помощник за дома е във Вашите ръце! Опитайте да направите списък с изискванията, които имате към процеса по почистване, така че да пасва на Вашия стил на живот и на останалите членове на семейството Ви.

По този начин след няколко разговора с фирми и индивидуални помощници, ще може да вземете бързо Вашето решение. 

прочети още:
Основни задължения на домашната помощница

Домашна помощница не винаги означава само почистване на домa.

Нуждите на всеки са индивидуални, както и изискванията на всяко домакинство различни.

Задълженията Ви може да включват паза... Виж повече

Как да постигнете удовлетвореност и успех в работата по почистване на домове

Когато сте избрали да работите като домашна помощница или предлагате услуги по почистване, трябва да бъдете сигурни, че работата отговар... Виж повече

Кога да поръчаме почистване на дома (в условията на Covid-19)

В наше време всяко второ домакинство се нуждае от допълнителна помощ, за да се справя с текущите битови задължения. Забързаното ежедневи... Виж повече

Регистрирай се сега като

Клиент или Професионалист