Кога да поръчаме почистване на дома (в условията на Covid-19)

категория: Домашна помощница
качено на:: 09.09.2020
Кога да поръчаме почистване на дома (в условията на Covid-19)

В наше време всяко второ домакинство се нуждае от допълнителна помощ, за да се справя с текущите битови задължения. Забързаното ежедневие, кариерното развитие и професионални цели излизат на преден план,  без да се забравя, разбира се, за обучението на децата и тяхното израстване. Личното пространство на дома обаче не бива да се занемарява, тъй като безпорядъкът около нас неизбежно оказва влияние на мисълта и подредеността на ума.

Наемането на домашна помощница може да донесе голямо облекчение за домакинството. Освен чистотата вкъщи, ще спечелите и повече време за личните си проекти. В настоящата ситуация, в която се борим с пандемията, причинена от Ковид-19, следва да обърнем внимание и на предпазните мерки, с които да се предпазим при осъществяването на почистването вкъщи.

Кога е безопасно да поръчате почистване вкъщи?

В деликатните условия на борба с вирус е трудно да бъде уцелен подходящият момент да извикате човек за почистване вкъщи. Не може да бъде даден точен отговор, тъй като личната ситуация е напълно субективна – с какви хора се срещаме ние, с какви хора се срещат хората по почистването и т.н. В този случай ще представим няколко фактора, които е добре да съобразите при уговарянето на Вашето почистване за дома:

  • Следете текущите изисквания и ограничителни мерки за Вашия град. Бройката заразени и дали в момента има много карантинирани хора по домовете. В случай на голям скок на заразените е по-добре да изчакате до момент на затишие и по-малка опасност от заразяване.
  • Вашето лично ниво на комфорт. Когато въвеждате някого в дома си, винаги съществува момент на гласуване на доверие. Ако искате да бъдете на 100% сигурни, че семейството Ви е в безопасност, по-добре не поръчвайте почистване. То ще Ви донесе по-голям стрес и вместо да се чувствате облекчени, ще се получи обратният ефект.
  • Здравният статус на Вашето семейство. Ако Вие или Ваш близък имате придружаващи заболявания и сте с висок риск от усложнения при Covid-19, е добре преди да насрочите час за почистване, да се консултирате с личен лекар. С помощта на адекватна медицинска експертиза ще прецените дали наемането на почистване е удачен във Вашия случай и какви предпазни мерки е добре да бъдат взети.

Какво е добре да обсъдите с домашната помощница преди деня за почистване?

Преди фактическото пристигане на външен човек във Вашия дом е добре да уточните подробности как ще протече процесът по почистване в настоящата ситуация. От една страна да коментирате Вашите, а и неговите евентуални притеснения от предаване на вируса и какви превантивни мерки бихте взели заедно за целта.

Попитайте човека какви процедури за превенция спазва. Помислете устройват ли Ви и ако имате нужда от допълнителна мярка, бъдете откровени и уговорете условията предварително. Правилната дезинфекция на практика играе ключова роля при почистването на дома.

Що се отнася до самия процес по почистване, едва ли ще настъпят някакви съществени промени в начина на работа. Единственото, което може да следите, е дали зоните, които се характеризират с високо докосване от ръце – като маси, бюра, кухненски плот, дръжки на врати, са добре почистени и дезинфекцирани.  Твърде вероятно това са неща, влизащи в регулярния списък по почистване, но в настоящата ситуация е важно да не бъдат пропуснати.

Какви предпазни мерки е добре да вземете преди и по време на почистването?

Както Вие самите, така и човекът по почистването е добре да вземете необходимите предпазни мерки. Те могат да включват:

  • Спазване на физическа дистанция. В най-добрия случай излезе от дома, когато дойде домашната помощница. Ако това не е опция, спазвайте поне 2 метра разстояние един от друг, още по-добре би било да отидете в съседна стая, например.
  • Използвайте предпазни средства. Носете маски и ръкавици, с които да ограничите максимално физическия контакт, както до човека срещу вас, така и до повърхности, които евентуално е докоснал с гола ръка (без ръкавица).
  • Вместо човекът да се събува, предложете да използва калцуни, ако това не му е вече практика. По този начин се минимизира разпространяването на микроби отвън вътре в дома.
  • Мийте често и старателно ръцете си. Измийте се преди пристигането на човека по почистване, сложете ръкавици и след като помощникът си замине, се измийте отново. 

Изброените по-горе съвети могат да ви бъдат от полза, доколкото позволяват да се ориентирате кога би било удачно и как би било редно да изкомуникирате процеса по почистване с вашия потенциален домашен помощник. Същинското решение кога да извикате човек, остава във Ваши ръце, тъй като зависи изцяло от Вашата лична ситуация и доколко бихте се чувствали комфортно външен човек да дойде в дома Ви.

Почистването на дома може да е точно това, от което се нуждаете – освежаване на обстановката без да чувствате умора при отмятането на битовите задачи.

прочети още:
Основни задължения на домашната помощница

Домашна помощница не винаги означава само почистване на домa.

Нуждите на всеки са индивидуални, както и изискванията на всяко домакинство различни.

Задълженията Ви може да включват паза... Виж повече

Как да постигнете удовлетвореност и успех в работата по почистване на домове

Когато сте избрали да работите като домашна помощница или предлагате услуги по почистване, трябва да бъдете сигурни, че работата отговар... Виж повече

Домашна помощница или фирма за почистване: кое е най-доброто за Вас?

При наемането на външни лица за почистване е добре да помислите дали искате да си намерите човек, който да Ви помага или да потърсите ус... Виж повече

Регистрирай се сега като

Клиент или Професионалист