9 стратегии как да помогнете на родител, който отказва грижа

категория: Болногледачи
качено на:: 15.09.2020
9 стратегии как да помогнете на родител, който отказва грижа

Майка Ви се противопоставя на идеята за външен човек, който да подпомага домакинството. Баща Ви отказва да спре да шофира. Леля Ви отрича необходимостта от помощник, въпреки занемарения й външен вид. Баба Ви категорично отказва да се премести в специализиран дом, защото там е „пълно със стари хора“.

Тези твърдения Ви звучат познато? Нищо не звучи толкова трудно и неприятно за един професионален личен асистент, както отказът на по-възрастен роднина от грижи. Това е едно от най-големите предизвикателства, с които се сблъскват хора, които избират да се посветят на грижата за другите.

Преди обаче да убедим човека да приеме, че има нужда от помощ, опитайте се да разберете какви са неговите страхове, свързани с остаряването. Много възрастни хора подхождат с гордост от натрупания опит през годините и твърда увереност, че каквото и да се случи, могат да се справят сами. Освен това, могат да изпитват чувство на срам, ако децата им видят, че не се справят физически с ежедневни битови задачи.

Също така, с напредването на възрастта родителите стават по-емоционални и приемат по-тежко неприятни вести и забавянето в личния им ритъм на живот. Ето защо, те трябва да бъдат спокойни и да не се притесняват.

Нормално е близките или асистентът да изпитват чувство на яд, безпомощност и вина, докато се опитват да помогнат на непреклонен по-възрастен роднина. Особено когато става въпрос за родител, може да се почувствате все едно сте се върнали в тийнейджърските си години и водите борба за надмощие с родителите си. В такива случаи е добре да осъзнаете, че поведението на родителя задейства емоционална реакция у вас и, че трябва да помислите за други възможности, които биха могли да им бъдат полезни.

Предлагаме ви 9 стратегии как да помогнете на човек да преодолее предразсъдъците си спрямо идеята да получава помощ от личен асистент.

1. Започнете да водите разговори по-отрано

В идеалния случай започнете по-рано да коментирате с възрастния родител – много преди кризата на здравето да настъпи. Потърсете удобни моменти, в който да вмъквате въпроси като: „Мамо, как си представяш старините?“ или „Как би се почувствала, ако се наложи друг човек да се грижи за теб?“. В повечето случаи възрастните предпочитат да си бъдат вкъщи и да не се стига до там да трябва да се местят в дом за специализирана грижа за възрастни.

2. Задавайте въпросите повече от веднъж и то по различен начин

Задавайте отворени въпроси и дайте време на човека да обмисли своя отговор. Може да са необходими няколко разговора, за да откриете причината, поради която майка Ви отказва да наеме домашна помощница, която да й помага за почистването. Ако не успявате да получите удовлетворителен отговор, опитайте да преформулирате въпроса с други думи. По този начин ще получите възможност да разберете повече за причините без да дразните човека с едни и същи въпроси.

3. Потвърдете, че разбирате чувствата на човека

Опитайте се да проявите разбиране, като изкажете на глас предположенията Ви относно чувствата на човека. Например: „Притесняваш се, че присъствието на друг човек, ще е рязко навлизане в личното ти пространство?“ или „Притесняваш се, че цената на услугата може да е твърде висока?“. По този начин ще изградите доверие и емпатия, които ще хармонизират разговора по темата, който не е от най-лесните за провеждане с близък човек.

4. Предложете варианти

Наемането на човек, който да се грижи за родителя Ви не означава задължително 24-часова грижа 7 дни в седмицата. Предложете му да направите заедно 2-3 интервюта и да потърсите подходящ човек, който да поеме чистенето и готвенето у дома веднъж седмично или пък който да е на линия за разходка навън 2 пъти в седмицата.

5. Организирайте консултация с външен човек

Понякога на родителите им е по-лесно да разговарят с външен човек, а не с децата си. В такива случаи може да бъде полезно да организирате една неангажираща консултация с външен човек, на която Вие да не присъствате. По този начин родителят ще получи различна гледна точка и може да промени преценката си за нещата.

6. Приоритизирайте проблемите

Направете списък с основните проблеми, с които Вашият родител трябва да се справя, а след това втори списък какви мерки вече сте предприели и какви още могат да бъдат предприети. Приоритизирайте усилията си, защото нещата не могат да станат наведнъж. След като си направите разчет и план за действие, общата картина ще се уясни и ще сте много по-спокойни за Вашия близък.

7. Използвайте непреки подходи

Ако родителят Ви страда от тежка болест, може да бъде полезно, ако му спестявате част от информацията. Например, когато му представяте неговия асистент, може да му кажете, че той ще помага при разходки, както и за хапването вкъщи. Не е нужно да обяснявате в детайли ролята на новия човек, особено когато в началото не са изградили отношение на доверие помежду си.

8. Карайте го по-полека

Новият болногледач може да започне с много по-малко задължения – кратки посещения вкъщи, разходки навън от време на време. По този начин Вашият родител ще има време да го опознае и да се чувства комфортно в негово присъствие. Едва седмици по-късно може да почнете да увеличавате времето, което асистентът прекарва с възрастния човек.

9. Приемете, че не може да вземете всички решения вместо болния човек

Докато вашият любим родител успява сравнително да се справя сам с ежедневните задачи вкъщи, е добре да го оставите да прави свои собствени избори. Не може непрекъснато да решавате вместо него кое е най-доброто решение. Трябва да приемете, че колкото и да искате да му помогнете, ако той не търси тази помощ, ще бъде трудно да постигнете каквото и да било.


прочети още:
Топ 10 задължения на личният асистент

Задълженията на болногледачите имат широк обхват и могат да варират спрямо конкретния случай с възрастния човек. Личният асистент може д... Виж повече

Как да напишете Вашето отлично CV като болногледач

Когато си търсите работа като болногледач или рехабилитатор, е важно да имате CV, което да подчертае Вашите преди... Виж повече

Болногледачи: съвети как да бъдете наети

Провеждането на интервю с потенциален работодател е една от най-важните стъпки при търсенето на работа като болногледач. Въпросите, коит... Виж повече

Регистрирай се сега като

Клиент или Професионалист