Болногледачи: съвети как да бъдете наети

категория: Болногледачи
качено на:: 09.09.2020
Болногледачи: съвети как да бъдете наети

Провеждането на интервю с потенциален работодател е една от най-важните стъпки при търсенето на работа като болногледач. Въпросите, които Ви задават и отговорите, които давате, представляват възможност да подчертаете колко добре отговаряте на определена длъжностна характеристика, но и да разберете дали работата и семейството са подходящи за вас.

Интервюто е важна стъпка при стартирането на работа, тъй като може да демонстрирате вашия професионализъм и компетенции, както и да направите дълготрайно впечатление. Проучванията показват, че много работодатели преценяват в рамките на първите 90 секунди дали ще ви наемат или не. Ето защо е добре да отделите малко време, за да се подготвите добре за това първо впечатление.

Най-добрият съвет за едно интервю е да впечатлите семейството, с което искате да работите. Не всяко интервю минава перфектно, но подготвеността ще Ви помогне да направите страхотно първо впечатление. Това на свой ред ще увеличи шансовете Ви да бъдете наети.

За да се подготвите за предстоящото интервю, обърнете внимание на няколко фактора – въпроси, които могат да Ви бъдат зададени и въпроси, които Вие да зададете на потенциалния работодател.

Интервю по телефона: Научете всичко за работодателя

Когато семейство или потенциален работодател хареса вашия профил в Housecare.bg, те често Ви контактват с идеята да направите едно първоначално интервю по телефона.

Преди да се чуете, опитайте да съберете повече информация за семейството, например от данните, които има на профила в Housecare.bg. Разгледайте онлайн информацията, която е предоставена от тяхна страна. Тя ще Ви бъде полезна както по време на първия разговор – да покажете ангажираност и професионализъм, както и разбиране към изискванията, които работодателят може да има.

По време на телефонното интервю, имайте готовност да обсъдите следните неща:

  • Услугите, които предлагате. Разкажете за вашия професионален опит и какви компетенции притежавате. Курсове и сертификати, ако разполагате с такива встрани от специалността, която сте завършили. Ако не сте включили във Вашия профил информация, като например какъв език владеете, в рамките на телефонното интервю, може да споделите.
  • Изискване за заплащането. Задавайте въпроси, свързани с възнаграждението – каква заплата работодателят е склонен да даде, за да прецените дали ви устройва или дали на по-късен етап си струва да преговаряте. Заплатата може да бъде решаващ фактор за двете страни, така че колкото по-скоро го уточните, толкова по-добре.
  • Уточнете въпросите, по които не сте склонни да правите компромис. Ако не желаете да работите с хора, които пушат или ако не шофирате, а това е важно условие за работодателя – телефонното интервю е вашето най-добро време да уточните неща, които биха ви спестили време от разговора, ако вашите очаквания не са взаимни.
  • Подгответе си контакт за референция. Ако телефонното интервю протича благоприятно за Вас, дайте контакт на друго семейство, с което сте работили и е  доволно от Вашата работа. По този начин може да увеличите шансовете си да бъдете наети на работа.

Интервю на живо: Бъдете точни и подготвени

Ако Вашето телефонно интервю е преминало добре, Вашият потенциален работодател ще Ви покани на второ интервю на живо. Той може да Ви покани в неформална обстановка – например, някъде навън – кафене или заведение, а може и да Ви покани в своя дом. Ето защо е добре да се облечете професионално, но удобно – с дрехи, които ви осигуряват чувство за комфорт.

Когато става въпрос за грижа за болно дете, обикновено родителят запознава потенциалния болногледач с детето, позволява да прекарат малко време заедно, за да прецени дали се харесват. Същото важи и при възрастните хора – ще срещнете не само човека, който Ви наема, но и човека, за когото ще се грижите (тъй като обикновено не съвпадат). В общия случай или родител търси помощ при отглеждането на своето дете или син/дъщеря търси болногледач за родителя си.