Топ 10 задължения на личният асистент

категория: Болногледачи
качено на:: 15.09.2020
Топ 10 задължения на личният асистент

Задълженията на болногледачите имат широк обхват и могат да варират спрямо конкретния случай с възрастния човек. Личният асистент може да пазарува за дома и да почиства вкъщи, в същото време да купува и лекарствата за болният, да го води на лекар и др. Независимо дали личният асистент е професионалист или близък човек от семейството, той трябва да създаде усещане за сигурност относно грижите, които полага.

Грижата за възрастен човек е работа, изпълнена с много предизвикателства, тъй като нуждите на възрастните могат да се променят неочаквано. Също така, нуждите на двама възрастни не са еднакви и изискванията на всеки са различни.

В настоящата статия ще спрем вниманието на основните задължения и отговорности на личният асистент, които най-често спазват при грижата за възрастни.

1. Организиране на домашните задачи

В общия случай болногледачът се налага да обърне внимание не само на възрастния човек и неговото здравословно състояние, но и да се погрижи за храната вкъщи, както и за уюта на дома. Тези основни задачи могат да бъдат фиксирани и обсъдени с грижещия се от самото начало.

2. Медицинска грижа

Разбира се, основната част от медицинската грижа се поема от личния лекар. Личният асситент, обаче следва да придружава възрастния човек до лекаря, както и да следи за правилния прием на изписаните му лекарства. При възникване на проблем със здравето болногледачът следва да реагира бързо и да осигури необходимата медицинска грижа.

3. Грижа за личната хигиена

В повечето случаи болногледачът се наема, когато възрастният започне да се справя трудно с ежедневния си тоалет. Може да има нужда от помощ при къпане, използване на тоалетна и др. Тъй като това е деликатна тема, се уверете, че помощникът, който наемате е любезен и търпелив, и най-важното – има подход към възрастния човек, за да се избегнат чувствата на неудобство и срам.

4. Помощ при хранене

Понякога приготвянето на домашно ястие вкъщи не е достатъчно – възрастните с остаряването започват да се нуждаят от някой, който да им асистира при хранене.  Също така, в повечето случаи е добре асистентът да знае дали болният има алергии към определени храни, както и дали спрямо заболяването и приеманите лекарства има неща, които не се препоръчват или се забраняват като прием. Храната също се нуждае от планиране, за да бъде тя разнообразна и питателна и да не лишава обгрижваният човек от необходимите му хранителни вещества.

5. Помощ с подвижността

Личният асистент често се налага да помага на възрастния човек с придвижването. Това може да е както леко придържане, докато човекът се движи навън, така и по-сериозна подкрепа – при преместване от инвалиден стол на леглото или тоалетната и др. Жизненоважно е възрастният да получи адекватна помощ с придвижването както навън, така и у дома. За целта болногледачът трябва да притежава умения за работа с трудноподвижни хора, опит,  иле да е преминал през специализиран курс за целта.

6. Помощ в домакинството

Добрият асистент следва да може да поема някои ежедневни задачи от домакинството – като почистване след хранене, пране и други дребни битови ангажименти. При възникване на по-сериозни проблеми в дома – да уведоми близките на възрастния човек, за да се вземат своевременни мерки за тяхното отстраняване.

7. Социализиране и хобита

С напредване на възрастта повечето хора започват да излизат все по-малко, да се самоизолират, което от своя страна довежда до обездвижване. Болногледачът следва да се грижи за социализирането на човека, да го извежда на разходки, да го води на различен тип мероприятия – музеи, изложби, театър и др. Може също да се информира за любимите му хобита и респективно да го насърчава да продължава да се занимава с тях – да играе шах с приятели, да чете книги и да ходи до библиотеката и др.

8. Да им прави компания

Една от основните задачи на личният асистент е да осигури добра компания на нуждаещият се, така че той да не се чувства самотен и изоставен. Изграждането на близки и топли взаимоотношения е ключов момент, който може да се влияе от редица фактори. Например от опита на болногледача. Но и още, от спецификите на заболяването на възрастния човек и трудностите, с които трябва да се справя. Внимателната грижа обаче изисква да се намери правилният начин за установяване на добри взаимоотношения.

9. Финансова отчетност

В случаи като пазаруване на стоки за дома, е важно асистентътт и възрастният/болният да си имат доверие и по отношение на финансите, да се предоставя прозрачна отчетност на поверените му средства за покупка на артикули и храна за дома.

10. Наблюдение

Работата като личен асистент включва и непрекъснат мониторинг на здравословното състояние на възрастният/болният. Той трябва да може да улови всякакви промени, които настъпват – например,  влошаване на паметта на човека и често забравяне, забавяне на рефлексите и др. За целта добър вариант е да се водят отчети за дневните занимания с възрастния, които след това да могат да бъдат предоставени на неговите близки. Правилното наблюдение е ключово за добрата грижа и удължаване живота на възрастните.

 

Настоящият списък не е изчерпателен и може да се допълва непрекъснато. Ако болногледачът, който сте наели обаче не успява да отговори на вашите изисквания или не полага достатъчно грижи по някоя от изброените подточки по-горе, не се колебайте да се замислите за смяна с друг по-опитен и квалифициран човек. 

прочети още:
9 стратегии как да помогнете на родител, който отказва грижа

Майка Ви се противопоставя на идеята за външен човек, който да подпомага домакинството. Баща Ви отказва да спре да шофира. Леля Ви отрич... Виж повече

Как да напишете Вашето отлично CV като болногледач

Когато си търсите работа като болногледач или рехабилитатор, е важно да имате CV, което да подчертае Вашите преди... Виж повече

Болногледачи: съвети как да бъдете наети

Провеждането на интервю с потенциален работодател е една от най-важните стъпки при търсенето на работа като болногледач. Въпросите, коит... Виж повече

Регистрирай се сега като

Клиент или Професионалист